vineri, 1 martie 2019

Mărțișor întru Dor



Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.
 Numele lunii martie, numită popular mărțișor sau mart, este numele zeului Marte, zeu al războiului, dar și al fertilității și al vegetației. Dar la traci il găsim pe Marsyas Silen, considerat inventatorul flautului, zeul trac al carui cult era dedicat fertilității și vegetației.

Mitul „Gemenilor Divini se regăsește le toate neamurile lumii din timpuri imemoriale. Gemenii fiind Apollo și Artemis,„ Apollon și Diana, supranumiți Amândoi și Zalmoxis”(Adrian Bucuresu) sau Albul și Roșioara! Informațiile despre cei doi ne vin pe filiera grecească. Legendele de la noi sunt însă mai simple și curate, păstrând amintirea unor divinități care au locuit aici, printre ai lor, care au protejat și dăruit înțelepciune. Multe s-au schimbat de atunci, dar amintirea lor, nu. Înțelesurile au căpătat alte forme de exprimare, în funcție de vremuri, de aderarea la forme diferite de cult, religie, însă originea nu poate fi ștearsă din amintiri.

 În anul 47 î.e.n., Burebista și Deceneu au reformat religia dacilor, readucând la viață cultul Gemenilor Divini.

Gemenii Divini:  numai noi și popoarele învecinate (tracice) le-am dedicat o zi anume: a mărțișorului!

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât.

Inițial, mărțișorul era o amuletă formată din pietricele vopsite în alb și roșu sau dintr-o monedă de argint sau aur, purtată pe un fir alb-roșu.

Acest cuplu de culori, alb-roșu, este omniprezent în folclorul daco-român; îl regăsim în steagul călușarilor, la bradul de nuntă, la podoabele junilor, la sâmbra oilor etc.

Mărțișorul avea rolul unui talisman magic, menit să asigure putere și sănătate, să-l apere pe cel care îl purta deoarece reprezenta divinitățile ocrotitoare: Gemenii Divini, sub a cărui protecție doreau să fie, încă de la început de An Nou. Cei care se vor Înalța la Cer la echinocțiul de toamnă, fiind alături de părinții lor, alcătuind Sfânta Pătrime, al cărui sens a rămas, redat prin imaginea Sfintei Cruci. Cred că avem multe de adus aminte, pentru a ne regăsi propria identitate și nu a mai umbla pe la uși străine, care ne spun variante a ceea ce noi deja avem.

Legendele au păstrat frânturi din originea acestui străvechi Ritual, însă el nu s-a pierdut niciodată, identitatea unui neam drept nu poate fi ștearsă. Ascunsă, da!
Sosirea primăverii, în particular mărțișorul sunt legate și de o altă străveche zeitate a pământului, Baba Dochia, personaj tradițional de la care ne vin și celebrele babe, de la 1 la 9 martie. https://dor-danaela.blogspot.com/2014/02/farmecul-dragobetelui.html

Străvechea noastră istorie este sacră. Semnificația și magia s-au pierdut dar Tradiția nu. Avem de unde primi învățături. S-a pierdut, cel putin în zona urbană, caracterul lui de talisman cu întreaga sa încărcătură magică.

În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
 Folcloristul Simion Florea Marian scrie că în Moldova și Bucovina, Mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu un șnur alb-rosu, și era purtat de copii în jurul gâtului. 

De obicei, femeile îl purtau în primele 12 zile sau pe tot parcursul lunii martie, până la alte sărbători: Mucenici, Florii, Paște, Arminden sau până la înflorirea anumitor copaci, până ce se aude cucul cântând sau până la venirea berzelor sau a altor păsări călătoare, în funcție de tradiția fiecărei zone în parte.

 Se agăța în copaci pentru a avea rod, se punea la coarnele animalelor pentru a fi ferite de boli, a fi fertile.

 Cu ajutorul monedei era cumpărat caș și vin roșu conform credinței că astfel fața lor va fi pentru tot anul următor, albă precum cașul și rumenă precum vinul roșu. De altfel, ziua scoaterii mărțișorului era marcată de o petrecere numita „băutul mărțișorului”.

Faceți un talisman din Mărțișorul vostru, spunând: Îl port….. sau: Ți-l dăruiesc cu dragoste, pentru Armonie, Sănătate și Belșug! Să fiu/fii ocrotit și înțelept pe calea vieții mele/tale. Purtați-l cu demnitate, cu solemnitate.

Să aveți o primăvară Minunată !!!

foto: https://martisoareromanesti.ro/pune-%C3%AEn-traist%C4%83/banut-01/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text