Totalitatea
genelor dintr-o celulă a fost numită în 1920 de botanistul german Hans
Winkler(1877-1945) genom. În genetica moleculară, prin genom se înţelege astăzi
ansamblul informaţiei ereditare din moleculele de ADN ale unei celule/organism,
situată în marea ei majoritate (99,5%) în cromozomii din nucleu, dar şi în
mitocondrii (0,5%); există deci un genom nuclear, mare şi complex, şi un genom
mitocondrial, mic şi simplu.
Genomul
uman cromozomial este ca o colectțe de 5000 de cărți, fiecare de 300 de pagini
conținând în total peste un bilion de cuvinte. Acest uriaș volum de informații
este înscris pe un set de 23 de molecule de ADN. Lungimea ADN-ului din setul de
cromatide ale unei singure celule umane are o lungime de circa 1,8m cu un
diametru de numai circa 2,4 nm Acest
genom dispune de 3200 Mb.
Există
încă o enigmă fascinantă a geneticii moleculare: gene numite de englezi "junk DNA"
sunt în mare măsura relicve ale evoluției genomului. Sunt gene care au fost funcționale,
treptat și-au pierdut rolul dar totuși s-au transmis din generație în generație.
Rămâne o întrebare: de ce acestea se păstrează și nu se elimină deoarece
prezența lor este considerată un balast spațial dar și energetic în cursul
diviziunii celulare. Sigur că în viitor, așa cum s-a mai întâmplat, se va
reconsidera acest enunț.
Genomul mitocondrial ca și cel al
procariotelor este reprezentat de o singură moleculă de DNA care este
circulară. Are doar 16.569 de perechi de baze si dispune de gene care codeaza 13 proteine, 22
de molecule de ARN t si 2 de ARN r. Regiunile mute (introni,"junk
DNA") sunt extrem de reduse și genele repetitive sunt aproape absente.
Mitocondriile
se formează din promitocondrii, în timpul diviziunii celulare, prin strangulare.
Mitocondriile sunt foarte abundente în celulele care necesită o cantitate mare
de energie biochimică și se deplaseaza în citoplasma cu ajutorul curenților
citoplasmatici către zonele afectate de răni sau de agenți patogeni.
Potrivit teoriei endosimbiozei, mitocondriile sunt organite celulare
rezultate din endosimbioza unei alfa-proteobacterii. Aceasta și-a conservat
parțial propriul genom, unele gene necesare sintezei de proteine ce participă la realizarea lanțului
respirator fiind transferate în genomul nuclear. Această relație de simbioză,
perfecționată în cursul evoluției, permite unei celule, care anterior nu putea
realiza reacții de oxidoreducere, să-și obțina energia într-un mediu bogat în
oxigen.
ADNmt se transmite doar pe linie maternă, ovocitul fiind o celulă de mari dimensiuni ce
conține un număr mare de mitocondrii. Spermatozoidul nu participă cu ADNmt la formarea embrionului deoarece mitocondriile sale (reduse ca
număr) sunt localizate în regiunea piesei intermediare, structură ce rămâne în
afara ovocitului în procesul de fecundare. Spermiile conţin mitocondrii, însă doar atât cât să le
propulseze până la suprafaţa ovulului, fără ca mitocondriile respective să
pătrundă în ovul. Ovulul conţine mitocondrii care au fost transmise de la mamă
la fiică, timp de nenumărate generaţii. Singurul mod ca ADN-ul mitocondrial să
se modifice este prin mutaţii naturale, care se petrec foarte lent, în
comparaţie cu frenezia amestecului de gene la care luăm parte noi şi părinţii
noştri.
ADN-ul mitocondrial uman conține doar 37 de gene responsabile de:
• sinteza a 22 de tipuri de
ARN de transfer specifice mitocondriei;
• sinteza a 2 de tipuri de ARN
ribozomial specifice mitocondriei (ribozomii mitocondriei fiind de tip
procariot);
• sinteza a 13 proteine
membranare ce participă la realizarea lanțului respirator (enzimele
respiratorii).
Noua cercetare de la Northwestern Medicine publicată 2017, in Nature Cell
Biology, a arătat ca mitocondriile, cunoscute in mod traditional pentru rolul
lor de a crea energie in celule, joacă, de asemenea, un rol important in
hematopoiesis, procesul organismului de a crea noi celule sanguine. Cercetătorul
principal Navdeep Chandel a co-autorizat o lucrare în Nature Cell Biology,
condusă de Dr. Jian Xu, de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center,
care a demonstrat că inițierea eritropoiezei, producția de celule roșii în
sânge în mod specific, necesită mitocondrii funcționale.
Frecvența mutațiilor ADN-ului mitocondrial este mai mare decât cea a
ADN-ului nuclear deoarece:
• ADN-ul mitocondrial nu
este protejat de proteine (nu există histone);
• sistemul de reparare a
ADN-ului mitocondrial este mai puțin eficace;
• mitocondriile sunt
producatoare de radicali liberi ai oxigenului ce determină leziuni ale ADN-ului
mitocondrial.
Bolile mitocondriale sunt boli ereditare rare, cu debut precoce și evolutie
rapidă, progresivă, determinate de disfuncții ale lanțului respirator
mitocondrial. Manifestările clinice sunt importante la nivelul organelor cu un
consum energetic ridicat: encefalopatie, tulburări neuro-musculare, tulburări
cardiace, hepatice, metabolice, etc.
Datorită faptului că fiecare celulă conține sute de mitocondrii și fiecare
mitocondrie conține mai multe molecule de ADN, mutațiile survenite într-o
singură moleculă nu au efect fenotipic. Dacă însă, în urma diviziunilor
celulare, proporția de molecule de ADNmt mutante crește producția de
energie este afectată și apar manifestările clinice. În funcție de
proporția de molecule mutante manifestările pot fi mai grave, progresive, și
uneori letale. Prezența de molecule de ADNmt normale și mutante într-o celulă
sau organism se numește hereroplasmie.
Mutațiile ADNmt pot determina alterări în rata de sinteză a proteinelor
mitocondriale sau pot determina sinteza de proteine inactive. Acumularea de
astfel de mutații pe tot parcursul vieții unui individ ar determina diminuarea
producției de energie în celule și ar fi una din explicațiile fenomenului de
îmbătrânire.
***
Mitocondriile
sunt dirijorii orchestrei genetice ,
-
Reglează
felul în care fiecare celulă îmbătrânește, se divide și moare.
-
Identifică
genele care vor fi activate sau dezactivate, după caz, în interiorul fiecărei
celule.
-
Furnizează
energia necesară stabilirii noilor rețele neuronale,
Întregul
ADN-mitocondrial este moștenit doar pe linie maternă ceea ce înseamnă că sursa energiei care ne susține viața
este derivată exclusiv de la femeile din arborele propriu, genealogic, așa s-a
ajuns la celebra teorie a Evei mitocondriale. **
ROLUL
mitocondriilor este de a produce energie celulară.
Mitocondriile
folosesc carbohidrații* drept combustibil pe care îl transformă în
energie care susține viața și în produși secundari: apă și dioxid de carbon (metabolism
oxidativ).
Oxigenul
este consumat în acest proces așa cum
este consumat de foc (care eliberează energie într-o formă necontrolată), iar energia
(forța de viață) produsă de mitocondrii este înmagazinată într-o baterie
chimică – o mică moleculă- ADENOZIN TRIFOSFAT ( ATP). ATP-ul bogat
în energie, poate fi transportat prin celulă, eliberând energie la nevoie, în
prezența unor enzime specifice. Celule au și capacitatea de a folosi căi
chimice pentru a produce ATP, atunci când nu e prezent oxigenul=metabolism
anaerob= care este 1/18 eficient față de cel oxidativ.
Pe lângă energia pe care o produc, mitocondriile crează și
un produs secundar, legat de Oxigen, numit specie reactivă de oxigen (ROS)
sau radical liber ( științific, există și o altă familie de
radicali reactivi – specii reactive la azot).
Radicalii
liberi au un rol important,
central, în reglarea apoptozei (procesul prin care celulele inițiază autodistrugerea,
când sunt activate comutatoarele genetice care îi comandă unei celule să
moară- un rol esențial în favorizarea creșterii și a vindecării
organismului ca întreg. Iar acest proces are loc doar datorită ADNm, și nu
în nucleul central al celulei cu ADN nuclear (ADNn) așa cum se credea până
recent. Și celulele cărora le lipsește nucleul pot intra în apoptoză, proces
care începe decând fetusul este în uter.
Mitocondriile
controlează destinul celulelor, determină dacă o celulă trăiește sau moare: mânuiesc Sabia lui Damocles! Ele trimit un semnal care îi
comandă celulei să moară, în loc să se reproducă. Apoi apoptoza îi
permite corpului să elimine zece miliarde de celule în fiecare zi care conțin
multe celule canceroase care au o fiziologie accelerată.
Funcția
mitocondrială este afectată atunci când sunt trimise semnale
celulelor sănătoase să moară, principalul punct slab al mecanismului
mitocondrial, care conduce la distrugerea celulelor cerebrale în aproape orice
boală degenerativă (Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă, maladia Lou
Gehrig....). „Vinovații” sunt radicalii liberi care provoacă distrugeri
oxidative ale țesuturilor, asemeni ruginirii fierului. R.L. pot afecta
proteinele, lipidele, chiar și ADN-ul. Ei pot fi stinși de antioxidanți.
Nucleul unei celule conține doar două copii ale ADN-ului său,
mitocondriile pot avea două până la zece copii și este inelar, ca la bacterii, ambele
fiind lipsite de proteine care care să înconjoare codul genetic, pentru a-l
proteja de daunele provocate de ROS ( ADNn are proteine
protective-histone, care au și rolul de a-i regla funcția).
Funcțiile
principale ADNmt:
1.
funcție principală de producere a energiei
2.
semnalizare intracelulară
3.reglarea
apoptozei
4.comunicarea
cu biosfera (încă în cercetare...)
Funcțiile
principale a ADNului nuclear este să furnizeze celulelor:
-informația
necesară de a produce diferite proteine care controlează metabolismul,
-să
repare și să asigure integritatea structurală a organismului fizic.
ADNmt este cel care dirijează producția și utilizarea energiei
noastre vitale, hotărăște destinul fiecărei celule, țesut sau organ din corp
și destinul energetic al ființei noastre
ca întreg.
Datorită
rolului lor în metabolismul energetic, celulele creierului, inimii, rinichiului
ficatului și mușchilor scheletici, pot conține mii de mitocondrii, până la 40%
din materia celulară. Un adult are peste zece milioane de miliarde de mitocondrii
(10% din greutatea sa).
Rolul
pe care mitocondria îl joacă în metabolism a fost amplu demonstrat iar
abilitatea de a funcționa corect este
esențială pentru celulele stem. În condiții normale, celulele stem,
reacționând la semnalele transmise de către corp, regenerează organele distruse
prin producerea de noi celule specifice cu implicații foarte importante în domeniul medicinei
regenerative. Cel puțin așa se întâmplă într-un corp tânăr. Uzura celulelor
stem reprezintă una din cauzele principale ale unei slabe regenerări sau chiar
degenerări la nivelul anumitor țesuturi sau organe.
Strâns
legate de capacitatea cortexului prefrontal de a fi activat complet sunt
MITOCONDRIILE - centralele energetice ale celulor noastre și forța de viață
feminină ( menționată de toate școlile esoterice, de șamani ...).
Cercetătorii
au descoperit, nu numai că producem rețele neuronale noi, dar le și putem face
să fie puternice pentru a depăși reacțiile emoționale instinctive.
Regiunea
prefrontală este asociată cu procesul
de suprascriere a reacțiilor emoționale primitive, și putem inhiba aceste
reacții. Se poate face prin dezvoltarea fiziologiei creierului (modificări ale
dietei și a stilului de viață), și prin dezvoltarea de noi căi neuronale
pozitive. „Neuronii care descarcă impulsuri împreună, se conectează
împreună”-legea lui Hebb – gândurile și activitățile care formează un tipar
trebuie să fie menținute dacă vrem ca rețelele neuronale asociate cu aceste
activități să rămână funcționale (neuronii care nu descarcă impulsuri împreună,
nu rămân conectați împreună. Prin atenția focalizată, putem schimba
gândurile, activitățile și comportamentele. Și, dacă nu mai sunt folosite
rețelele neuronale pentru suferințe emoționale (mai ales), creierul nu va mai
folosi aceste căi -rețele și ele vor fi abandonate.
In
creier există o populație de celule stem neuronale care se regenerează
în mod constant și se pot diferenția de neuronii cerebrali, în fiecare moment
al vieții.
Este
acceptată idea regenerării efective a neuronilor cerebrali prin proteina
numită: factor neurologic cerebral (BDNF). Ea protejează neuronii
existenți față de leziunile provocate de diferiți agenți,ca traumatismele,
reducerea temporară a fluxului sanguin și a toxinelor din mediu, contribuind la
asigurarea supraviețuirii acestora prin stimularea formării de sinapse.
Gena
care activează producția de BDNF este stimulată de:
-exercițiile
fizice voluntare, - minim 20 minute pe zi
- reducerea
numărului de calorii; creșterea BDNF aduce beneficiul suplimentar al reducerii
poftei de mâncare
-stimularea
intectuală. Orele multe la Tv,
jocuri repetitive la computer, etc. duc la scăderea constantă și drastică a
BDNF. De ajutor sunt meditațiile, o cale de a percepe universul complex al
minții lăuntrice, ca și câmpul de energie universală.
-curcumina
și acidul gras Omega-3 (acidul decosahexaenoic).
Meditația
îmbunătățește circulația sângelui și funcționalitatea în cortexul cingular
anterior- o formațiune nou apărută în evoluție, aflat în partea anterioară
a creierului și se încolăcește în jurul
corpului calos. Mediază empatia,
conștiența socială, intuiția, compasiunea, și capacitatea de a regla emoțiile.
Este și un canal de comunicare între amigdale și cortexul prefrontal. Furia,
frica opresc funcționarea lobilor frontali.
Însă
e nevoie de mult mai mult decât de simpla repetare pentru a crea noi rețele
neuronale.
-
Concentrarea
constantă pe intenții pozitive, atenție concentrată
-
Practica
bucuriei, a bunătății și a iertării
-
Atenție
focalizată constant în parcurgerea practicii. „ Experiența asociată cu atenția
duce la modificări fizice în structura și funcționarea ulterioară a sistemului
nervos. Noi alegem și ne sculptăm felul
cum mințile noastre, mereu schimbătoare, vor funcționa, alegem cine vom
fi în următorul moment, într-un sens foarte real, iar aceste alegeri sunt
reliefate în forma fizică a sinelui nostru material” – Michael Merzenich- prof
emerit la Univ. California.
-Curcumina_ principiul activ și esențial al tumericului. Ea este
antioxidant, antiinflamtor, fungicid și antibacterian, proprietăți chimice
cunoscute de mii de ani. Crește nivelul de BDNF. Activează calea Nrf2 –
un „comutator genetic” descoperit de curând, care funcționează prin activarea
unor gene ce produc o vastă gamă de antioxidanți, ce protejează mitocondriile,
protejează sursa energiei divine, care ne străbate fiziologia și ne întreține
bunăstarea ( rolul tumericului în cultivarea relațiilor cu forma feminină a
divinității este în textele vedice).
Se cunoaște acum că mitocondriile (forme de manifestare ale forței vitale
feminine) sunt conductele prin care curg energiile vindecătoare, hrănitoare și
iubitoare ale biosferei. Aceste
particole intracelulare – aparent simple, pot fi , de fapt, privite drept
manifestările celulare ale calităților care erau atribuite zeițelor: Afrodita,
Kuan Yin și a Fecioarei Maria creștine: frumusețe. Înțelepciune, bunătate și
iertare: iubire.
Acidul
decosahexaenoic (DHA). Mai mult
de de două treimi din masa uscată a creierului uman sunt reprezentate de
lipide, iar un sfert din aceste lipide îl reprezintă DHA, implicat în
transmiterea informației de la un neuron la altul, sinapsele, fiind o
componentă importantă a membranelor care înconjoară celulele cerebrale. DHA
este și un reglator a inflamației cerebrale. Are și un rol important în
modularea expresiei genei care pentru producția de BDNF, îmbunătățind
funcționarea celulelor cerebrale.
Se
poate sintetiza DHA dintr-un acid gras Omega3, acidul Alfa-linolenic.
Glutationul este cunoscut de aproape 100 de ani. Această proteină a
ajuns în atenția comunității medicale din întreaga lume abia recent, când s-a
constatat că nivelul scăzut de glutation predispune organismul la afecțiuni
cronice severe precum cele hepatice sau diabetul.
In
ultimii cinci ani au fost publicate peste 30.000 de lucrări medicale cu privire
la efectele extraordinare ale glutationului în încetinerea procesului de
îmbătrânire, detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcțiilor acestuia, în
modularea imunității și în terapiile complementare antitumorale.
Glutationul are rol esențial în procesul de dezintoxicare și este „maestrul
antioxidant” ** al fiziologiei umane. Se măsoară nivelul glutationului ca
indicator de sănătate celulară. El regenerează și un alt antioxidant
cerebral important, vitamina C, care realimentează depozitul cerebral al
puternicului alfa-tocoferol, liposolubil-un membru al familiei vitaminei E. Glutationul
este o tripeptidă, un antioxidant important în corpul plantelor, animalelor,
fungilor și bacteriilor. Glutationul previne distrugerea unor componente
celulare, care poate fi cauzată de unele specii reactive de oxigen, precum
radicalii liberi, peroxizii, peroxizii de lipide și metalele grele.
Glutationul
este un nutrient esențial pentru oameni,
întrucât poate fi sintetizat de corpul uman din cisteină, acid glutamic și
glicină. Grupa sulfhidril (-SH) din structura cisteinei deservește ca donor de
proton și este responsabilă pentru activitatea sa biologică.
Protejează organismul
impotriva stresului oxidativ – glutationul neutralizează radicalii liberi, dar și
celulele de oxigen instabile și metalele grele care se regăsesc în organism.
Acesta ajută la prevenirea consecințelor apărute din cauza radicalilor liberi,
precum îmbătrânirea prematură, oboseala cronică, afecțiunile intestinale și
problemele neurodegenerative.
Intărește sistemul imunitar–
glutationul are efecte puternice și asupra sistemului imunitar. Studiile au
dovedit că, la persoanele cu un sistem imunitar puternic, limfocitele conțin o
cantitate exactă de glutation.
Scade riscul de apariție a bolilor
cardiovasculare – disfuncția endotelială reprezintă un risc major pentru
aparitia bolilor cardiovasculare. Aceasta se produce atunci când endoteliul
(n.r. țesutul fin care învelește interiorul inimii și al vaselor sanguine) nu
mai funcționează așa cum trebuie.
Studiile au dovedit că glutationul îmbunătățește funcția endotelială și
previne bolile cardiovasculare.
Contribuie la detoxificarea
ficatului– ficatul detoxifică organismul, iar glutationul ajută la
detoxificarea ficatului. Un studiu a scos la iveală faptul ca diferența dintre
un ficat sănătos și unul cu ciroză consta în nivelul scăzut de glutation din
ficatul bolnav.
Există anumiți factori care
contribuie la apariția deficitului de glutation, printre care și:
• Vârsta – organismul sintetizeaza glutationul mai greu pe
masura ce inainteaza in varsta, asa ca nivelul de glutation este mai redus in
cazul persoanelor batrane.
• Problemele intestinale – spre exemplu, sindromul de colon
iritabil reduce productia de glutation.
• Sindromul de oboseală cronică – și acest sindrom afectează
nivelul de glutation
• Diabetul sau alte boli ale sângelui – oamenii de știință au
descoperit că persoanele care suferă de diabet de tip 2 sufera de deficit de
glutation.
Participă
la: sinteza, protecția și
refacerea ADN-ului,
la
sinteza proteinelor,
la
transportul aminoacizilor,
la
metabolizarea toxinelor și a carcinogenilor,
la întărirea imunității,
la activarea enzimelor.
Detoxifică substanțele nocive
în intestine înainte de a ajunge în circulația sanguine. Îmbunătățește funcția hepatică și este
esențial pentru procesele de detoxifiere ale ficatului.
Controlează inflamația prin
inhibarea producerii de substanțe inflamatorii.
Joacă un rol critic
încreșterea metabolismului energetic.
Nu numai că acționează direct
pentru a preveni deteriorarea oxidantă, ci și susține o puternică echipă
antioxidantă **. Menținerea nivelurilor de glutation este esențială dacă
dorim să ne protejăm creierul, să ne îmbunătățim funcția cognitivă și să ne
menținem amintirile!
Principalii cofactori care
ajută la creșterea concentrației de glutation sunt: seleniul , acidul folic
, magneziu, zinc și acidul alfa-lipoic **.
Principalele alimente care
simulează producția de glutation: brocoli, conopidă, varză,
varză de Bruxelles, usturoi, pătrunjel, spanac, sfeclă, curcumă, scorțișoară și
semințe negre.
Principalii factorii externi,
menționați în literatura de specialitate, care conduc la o concentrație scăzută
de glutation sunt: stresul cronic, anxietatea, depresia, poluarea (incluziv
datorate substanțelor asociate fumatului), dieta săracă în minerale și vitamine
și respectiv, vârsta.
Statusul de glutation este modulat atât de
oxidanți, cât și de factori nutriționali și de mediu și poate influența
structura și activitatea proteinelor prin schimbări în echilibrul
tioldisulfidic. Astfel, glutationul este un traductor care integrează
informațiile de mediu în rețeaua celulară. Chiar dacă nu toate mecanismele
de acțiune ale glutationului sunt elucidate, sunt de remarcat studiile de
specialitate care evidențiază implicarea glutationului și ale sistemelor
dependente în apărarea biosistemelor împotriva stresului extern și a
diferitelor afecțiuni și necesitatea studierii acestora în cadrul programelor
educaționale universitare din domeniile științelor vieții.
Studiile au arătat că
producția de glutation, de către mitocondriile intracelulare, este mult
diminuată, aproape inexistentă, în cazul bolnavilor de cancer sau boli cronice
degenerative grave.
Nivelurile ridicate de
glutation în sânge sunt asociate cu longevitatea.
Glutationul creste nivelul de
celule T citotoxice din limfocite, neutralizează radicalii liberi, este un
puternic antioxidant ce ajută și reglarea nivelurilor celorlalti antioxidanți.
El detoxifică ficatul, eliminând 12 carcinogeni cunoscuți din celule, suprimând
în același timp creșterea tumorilor.
Glutationul este principalul
antioxidant endogen produs de celule, participând direct la neutralizarea
radicalilor liberi și a compușilor oxigenului reactiv, precum și la menținerea
antioxidanților exogeni, cum ar fi vitaminele C si E in forma lor redusă
(activă).
Glutationul este un
antitumoral excepțional: reduce mutațiile ADN-ului determinate de substanțele
cancerigene, prin susținerea fazelor I si II de detoxifiere enzimatică.
Prin
conjugare directă, el detoxifică mulți compusi xenobiotici (compusi străini) si
substanțe cancerigene, atât de origine organică cât si anorganică; inhibă
absorbția și favorizează eliminarea din organism a metalelor grele, fumului de
țigară, pesticidelor, fungicidelor, hormonilor în exces, coloranților
alimentari, detergenților, supradozelor medicamentoase.
Mitocondriile sunt dependende de glutation, dar le lipsește capacitatea de a sintetiza această
moleculă, și „importă” glutationul care este fabricat în cea mai mare parte de
ficat și transportat apoi în tot corpul, și la creier, trecând de bariera hematoencefalică.
La
nivelul creierului, astrocitele (au formă stelară) produc glutation dar nu
suficient.
Absorbția
intestinală a suplimentelor orale, este limitată la nivelul stomacului deoarece
cea mai mare parte este descompusă aici cu mult înainte de a fi absorbit.
O anumită formă de cisteină, N-acetilcisteina
(NAC)și acidul alfa-lipoic, un antioxidant sunt disponibile la
magazinele naturiste.
Nutrimente
vegetale -fitonutrienti care activează producția de glutation la nivel celular:
-
condimentul tumeric (curcumina),
-
extractul
de ceai verde,
-
pterostilbenul- se
găsește în afine (antioxidante).
-
și sulforafanul-
un copus chimic care se găsește în broccoli, care este unul dintre cei
mai puternici activatori.
-
Glutationul
intravenos și oxigenul baric
cresc potențialul mitocondriilor de a produce energie vitală.
-
Uleiul de
cocos extravirgin conține 66%
MCT ( lipide numite trigliceride cu lanț mediu) îmbunătățește funcția
cognitivă.
-
Uleiul de
măsline organic -oleocantalul, împotriva
pierderilor de memorie.
Se poate face o evaluare a funcției
mitocondriale.
***
-Surse: wikipedia- ADN_mitocondrial
-Cartea Neuroștiința iluminării : Dr. David
Perlmutter, medic specialist neurolog
Dr. Alberto Villoldo- psiholog și medic antropolog
-Rolul glutationului la nivel celular conform
cercetătorilor: Guoyao Wu, Yun-Zhong
Fang, Sheng Yang, Joanne R. Lupton, and Nancy D. Turner. Glutathione Metabolism
and Its Implications for Health. In J. Nutr. 134: 489–492, 2004.
- Genomul mitocondrial şi implicarea mitocondriilor în
patologia umană, Prof. dr. Mircea COVIC
* Carbohidratii
( glucidele sau zaharul) din
alimente reprezinta "combustibilul" preferat a organismului uman.
Zaharurile sunt principala sursa de energie a corpului nostru, care ar trebui
sa furnizeze, in mod normal, peste 50% din ratia zilnica de calorii.
Carbohidratii
complecsi (sau glucidele ori zaharurile cu eliberare lenta) sunt cei buni
pentru organism, deoarece au marea calitate de a se absorbi mult mai lent decat
cei simpli si furnizeaza corpului o energie constanta pe tot parcursul zilei,
previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de
satietate indelungata. Principalele surse sunt leguminoasele si cerealele
integrale.
Carbohidrații
simpli au fost cândva carbohidrati complecsi, benefici pentru organism, insă
„mâna omului” a înlăturat din aceștia fibrele alimentare, vitaminele și
mineralele și au rămas doar glucide sau zaharuri simple, „rele”, pe care corpul
nostru le absorbe rapid și care se depun foarte usor sub forma de grasime,
determina cresteri si scaderi bruste ale glicemiei (ale zaharului din sange),
influentand astfel intr-un mod negativ apetitul (adica pot creste senzatia de
foame).
Principalele
surse sunt zaharul rafinat (si tot ce il contine in cantitati mari) si faina alba
– adica alimentele procesate, produsele de patiserie, cofetarie, gemurile,
dulceturile, siropurile, băuturile carbogazoase, etc.
Indicele
glicemic este un mod de a face diferenta
dintre carbohidratii buni si cei rai, adica un mod de a clasifica alimentele in
functie de impactul lor asupra glicemiei (adica a nivelului de zahar in sange).
Este o cale de a face diferenta intre combustibilul „rau”, care arde repede, si
cel „bun”, care arde lent si ofera energie constanta. Cu cat indicele glicemic
este mai mic, cu atât mai lent se transformă in energie, iar impactul asupra glicemiei
este mai scăzut.
**Antioxidanții sunt compuși chimici care au capacitatea de a inhiba
oxidarea altor substanțe. Procesul de antioxidare este în acest caz determinat
prin dozări minore, deci cantitățile de antioxidanți sunt net inferioare, chiar
infime față de cantitatea de substanță supusă oxidării. Antioxidanții sunt în
mare măsură substanțe de origine naturală, compuși chimici vegetali. Dar și
ionii unor metale de tranziție pot iniția și susține procese antioxidante.
1 Superoxid dismutaza
2 Beta-caroten
3 Vitamina C (acid ascorbic)
4 Vitamina E (d-alfa tocoferol)
5 Extract de ceai verde
6 Extract de armurariu
7 Extract din semințe de strugure
8 Extract de Gingko biloba
9 Extract de schisandră
10 Licopen
11 N-acetilcisteină
12 Acid alfa-lipoic
13 Seleniu
14 Coenzima Q10
Superoxid
dismutaza- Superoxid dismutaza
(SOD) este un grup de enzime antioxidante care au fost descoperite de Irwin
Irwing și McCord Joe.
Beta-caroten - Este o carotenoidă precursoare a vitaminei A. Distruge
oxigenul atomic și radicalii peroxid. Protejează lipidele vulnerabile, dar nu
atat de eficient ca vitamina E. Se găsește în morcovi, cartofi dulci și varză.
Vitamina
C (acid ascorbic) - Este principalul
antioxidant solubil în apă. Ajută la protecția țesutului muscular, creierului
și sistemului nervos față de acțiunea radicalilor liberi. Convertește vitamina
E oxidată în forma redusă (de antioxidant). Stabilizează ADN-ul și ARN-ul. Se
găsește în citrice, în cantități mari.
Vitamina
E (d-alfa tocoferol) -
Principalul antioxidant liposolubil. Protejează acizii grași din interiorul și
din jurul celulelor de radicalii liberi. Se găsește în uleiurile vegetale preparate
la rece, germeni de grâu, pâine integrală și cereale.
Extract
de ceai verde - Un antioxidant bogat în
polifenoli și catechine care curăță eficient hidrogen peroxidul și radicalii
anion superoxid. Se găsește în extractul de ceai verde standardizat la 50% sau
mai mult, catechine/polifenoli.
Extract
de armurariu - Este un hepatoprotector.
Radicalii liberi pot induce schimbări în biosinteza enzimelor (citocrom P450).
Extract
din semințe de strugure - Este
un antioxidant puternic conținând 95% procianidine (oligomeri polifenolici),
care, împreună cu acțiunea de anihilare a radicalilor liberi, inhibă puternic
activitatea xantin oxidazei, enzima care activează cascada oxi-radicalilor.
Extract
de Gingko biloba - Protejează
membranele celulare de peroxidarea lipidelor, în special mielina și celulele
cerebrale.
Extract
de schisandră - Este un antioxidant cu
proprietăți adaptogene cu pronunțate efecte hepatoprotectoare. Se extrage din
fructele și semințele plantei Schisandra chinensis.
Licopen - Este un antioxidant puternic ce anihilează oxigenul
atomic și radicalii peroxid. Protejează stratul lipidic al celulelor. Se
găsește în tomate. pepene verde
N-acetilcisteină - Este o forma stabilă a aminoacidului cisteină. Este
implicat în producția de glutation, ceea ce duce la creșterea cantității
de glutation peroxidază, o enzimă antioxidantă puternică. Îmbunătățește
metabolismul hepatic și ameliorează epuizarea musculaturii scheletice. Se
găsește ca supliment: sulfhidril aminoacid.
Acid
alfa-lipoic - Funcționează ca
protector celular și antioxidant prin conversia glutationului oxidat la glutation
redus.
Seleniu- Principalul mineral antioxidant și dezactivator al
radicalilor liberi. Este cofactor în sinteza glutation peroxidazei.
Coenzima
Q10 - Este este un antioxidant
liposolubil, o chinonă, care joacă un rol important în eliberarea de energie la
nivelul ATP-ul mitocondrial. Potent antioxidant are un rol bine studiat în
sistemul cardio-vascular (circulator). Organismul produce în mod normal această
coenzimă, care se găsește și în comerț, sub formă de supliment. La pacienții cu
hipercolesterolemie tratați cu statine, care intervin în metabolismul
colesterolului, ducând la scăderea sintetizării de Q-10, în 8 din 9 cazuri
suplimentarea zinică poate fi benefică . Sursele naturale de Seleniu sunt:
germenii de grâu, tărâțele, ceapa, roșiile, broccoli și peștele ton.
...............................
Eva
mitocondrială
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text