miercuri, 6 august 2014

Schimbarea la față a Domnului



Potrivit Tradiției, prima icoana pe care trebuie să o realizeze un iconograf este icoana Schimbării la față. Prin aceasta el cere și se predă dumnezeirii. Doar așa imaginile primite prin inima lui vor produce întîi o mare schimbare în el însuși. Sunt slujbe speciale la care participă cel (ce a) ales să urmeze această cale.

Lumina care iradiază din Hristos și-L înconjoara nu este luminoasă, ci întunecată. Se spune că: ,,Intunericul din centru face trimitere la ființa lui Dumnezeu, care rămîne necunoscută omului. Lumina în care S-a descoperit Hristos nu a fost ființa lui Dumnezeu, ci o energie care izvoraste din aceasta ființă” .  Diferențierea   dintre har si natura divina.

Harul, ca energie necreată ( aflată permanent în jurul nostru), poate fi împărtășit omului, dar natura divina rămîne incomunicabilă și incognoscibilă pînă nu se produce ,,Schimbarea la (spre) fața lui Dumnezeu” în inima, ființa celui care trăiește în această ardoare.  Doar atunci distincția între ființă și energiile necreate, este depășită.

Suntem în postul Maicii- Slava negrăită a cerurilor. Este Hrana Vie care ne potrivește cugetele cu iubire, întru nașterea în veșnicie.

Dumnezeu însuși ne arată aceasta prin Fiul Său. Înălțarea Maicii  spre a deveni Împărăteasa cerurilor – ardere de rug aprins pentru noi - trebuie însoțită de schimbarea profundă din fiecare. 

Lumină în inimă, Înțelepciune și Credință în suflet !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text