marți, 23 februarie 2016

Dumnezeiasca Liturghie

Un moment e foarte important dacă știi să îl trăiești.
 Puterea Ritualurilor - Taine ale bisericii pentru sufletele noastre!

,,Intr-o zi am slujit împreună cu un diacon mai în vârstă decât ceilalți. Și le spuneam elevilor(din fața ușilor împărătești) despre Sf. Taine, care se pot arăta și în chip de carne sau de prunc.


Că așa ne instruiește pe noi în Liturghier:
,,Dacă se va arăta, după sfințirea pâinii și a vinului, vreo minune, adică chipul pâinii în chipul cărnii sau în chip de prunc, iar vinul în chipul sângelui și, dacă nu se va schimba vedenia aceasta , adică dacă se va arăta iarăși chipul pâinii sau al vinului, și așa vor rămâne neschimbate, preotul nicidecum să nu se împărtășească fiindcă acelea nu sunt Trupul și Sângele lui Hristos, ci numai minune de la Dumnezeu , arătată pentru necredință sau pentru alte pricini.


Iar preotul să ia altă prescură dacă s-a schimbat numai chipul pâinii și, precum s-a arătat mai sus, să facă și să zică cele ale Proscomidiei asupra prescurii și să scoată Sfântul Agneț; iar pe cel prefăcut în minune să-l dea deoparte, cu cinste păzindu-l, să înceapă de la rugăciunea: ,,Cu aceste fericite puteri și noi...” și toate pe rând să le săvârșească. Iar peste potir nimic să nu mai zică a doua oară.
Dacă se va fi schimbat și în potir chipul vinului în sânge, într-un alt pahar de cinste sau într-un alt vas curat deșertându-l pe acesta, să toarne iarăși alt vin zicând peste el cele ale Proscomidiei.
Și așa, pe rând, după rânduială și pe aceasta să îl sfințească și în vremea împărtășirii să se împărtășească după obicei, și slujba să sfârșească.


Ce gândea diaconul cu care slujeam, că tocmai în momentul acela consuma Sfintele...:
,, Ce, n-o fi chiar așa cum spune Părintele Arsenie!”.
Și i s-a umplut gura de sânge, carne în loc de pâine, el a căzut jos și potirul pe proscomidiar... Eu eram la un metru jumătate de ușa diaconească ca era paraclisul mai mic.
M-am întors și l-am mustrat și și-au revenit în chipul pâinii și a vinului...

El s-a îndoit, nu trăia prin credință. Dar pentru care motiv te pregătești pentru preoție?

Așa s-a arătat în Istoria Bisericii la împărați sau la o serie întreagă de necredincioși cum Mântuitorul ținea locul preotului... încât Dumnezeu n-a stat pe loc cu necredincioșii, că numai la necredincioși se arată... să se sature!
Dați-vă seama apare un prunc atâtica pe Sf. Disc, care se zbate. Înnebunești!
Liturghia nu se discută, nu e nimic simbolic. Este totul adevărat.
Ce, te joci cu lucrurile acestea?! Doamne ferește!”. -
,,Veșnicia ascunsă într-o clipă” –Arhimandrit Arsenie Papacioc, cap.Crâmpeie biografice și cuvinte de folos, pag. 44-45.ed. Reîntregirea-Alba Iulia 2004


,,Interdicţia nu e ca numai femeia să nu intre în Sfântul Altar. Interdicţia este ca nimeni în afară de preot să nu intre în Sfântul Altar.
 Şi nu e interdicţie, este un sfat.
De multe ori în viaţă ca preot slujitor ţi se întâmplă să vezi ridicându-se, arcuindu-se masa de la Sfântul Altar şi cupola Bisericii sfărmându-se şi cântând îngerii cu tine.
Cine are putere să le vadă pe acestea şi se poate înveşmânta în vederea aceasta, intră în Altar şi fără să fi intrat în Altar.
E aşa o chestie de discreţie până la urmă.
Hristos Se dezbracă acolo pe masă, Se lasă răstignit, Se lasă înjunghiat, ba chiar e mort şi îngropat în potir, pentru ca tot din potir să învie mai apoi către gurile fiecăruia dintre noi.
Ştiţi că la Medjugorie, la fraţii noştri de peste Dunăre un pic, este ideea că sunt viziunile Maicii Domnului acolo.
 Intr’o carte, pe care ei au editat-o, au spus următoarea propoziţie care este valabilă şi apropo de intrarea în altar:
A te împărtăşi cu Hristos este mai de preţ decât a avea vedenii cu Hristos”.
Căutaţi să vă împărtăşiţi cu Hristos şi veţi fi pururea în altar pentru că voi înşivă vă veţi face altar.”
 Parintele Constantin Necula - ,,Iisus Hristos arhiereul cel vesnic. Duhovnici vorbind tinerilor”, Editura Renasterea articol publicat de crestinortodox.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text