marți, 23 septembrie 2014

,, ȚINE MINTEA TA ÎN IAD ȘI NU DEZNĂDĂJDUI”



 “    Domnul îl iubeşte pe om cum nici nu ne putem închipui.
     Dacă cineva gândeşte bine despre fratele, că Domnul îl iubeşte şi mai cu seamă dacă tu însuţi gândeşti că în sufletul lui viază Duhul Sfânt, atunci eşti aproape de iubirea lui Dumnezeu.

Când prin Duhul Sfânt sufletul vede cât de blând şi smerit e Domnul, atunci se smereşte pe sine până la capăt. Şi această smerenie e cu totul deosebită şi nimeni nu o poate descrie. Dacă oamenii ar cunoaşte prin Duhul Sfânt ce fel de Domn avem, s-ar schimba cu toţii.

Când sufletul se predă voii lui Dumnezeu, atunci în minte nu mai e nimic afară de Dumnezeu şi sufletul stă înaintea lui Dumnezeu cu mintea curată.

Doamne, dă noroadelor întregului pământ să cunoască  cât de mult ne iubeşti şi ce viaţă minunată dai celor ce  cred întru Tine.

   O mare bucurie e în aceste cuvinte: dacă Domnul e al nostru, atunci toate sunt ale noastre. Iată cât de bogaţi suntem!

   Domnul iubeşte pe toţi oamenii, dar încă mai mult îl iubeşte pe cel care Îl caută.

    A crede că Dumnezeu există e un lucru, dar a-L cunoaşte pe Dumnezeu e altceva.
  Dar dacă vezi un om care păcătuieşte şi nu ţi-e milă de el, harul te părăseşte.
  Să ne predăm voii lui Dumnezeu şi atunci vom vedea purtarea de grijă [pronia] lui Dumnezeu şi Domnul ne va da şi ceea ce nu aşteptăm.

Dacă mintea ta vrea să se roage în inimă şi nu poate, atunci rosteşte rugăciunea cu buzele şi ţine-ţi mintea în cuvintele rugăciunii, cum spune Scara. Cu timpul Domnul îţi va da rugăciunea inimii fără gânduri şi te vei ruga cu uşurinţă. Unii şi-au vătămat inima, pentru că şi-au silit mintea să lucreze rugăciunea în inimă şi de aceea n-au mai putut-o rosti nici măcar cu buzele. Tu însă cunoşti rânduiala vieţii duhovniceşti: darurile sunt date de la Dumnezeu doar sufletului simplu, smerit şi ascultător. 

Celui ascultător şi înfrânat în toate - în hrană, cuvinte şi mişcări - Domnul însuşi îi va da rugăciunea şi ea se va săvârşi cu uşurinţă în inimă.

Rugăciunea neîncetată vine din iubire, dar se pierde pentru osândiri, vorbe deşarte şi neînfrânare. Cine iubeşte pe Domnul, acela poate cugeta la El ziua şi noaptea, pen­tru că nici un lucru nu te poate împiedica să iubeşti pe Dumnezeu.

Duhul Sfânt este iubire; şi această iubire se revarsă în toate sufletele sfinte care sunt la Dumnezeu, şi acelaşi Duh Sfânt este pe pământ în sufletele care iubesc pe Dum­nezeu.
In Duhul Sfânt, toate cerurile văd pământul şi aud ru­găciunile noastre şi le duc la Dumnezeu.

Priveşte cu mintea ce se lucrează în sufletul tău. Dacă se află în el nu mult har, atunci în suflet este pace şi simţi iubire faţă de toţi; dacă se află mai mult har, atunci în su­flet e lumină şi o mare bucurie; iar dacă se află şi mai mult har, atunci şi trupul simte harul Sfântului Duh. 
Sufletul nu poate avea pace dacă nu se va ruga pentru vrăjmaşi. Sufletul învăţat să se roage de harul lui Dumne­zeu iubeşte şi-i este milă de fiece făptură şi mai cu seamă de om, pentru care Domnul a pătimit pe cruce, şi a suferit cu sufletul pentru noi toţi.

Domnul m-a învăţat să iubesc pe vrăjmaşi. Fără harul lui Dumnezeu nu putem iubi pe vrăjmaşi, dar Duhul Sfânt ne învaţă iubirea, şi atunci ne va fi milă chiar şi de de­moni, pentru că s-au dezlipit de bine şi au pierdut smere­nia şi iubirea de Dumnezeu.

Vă rog, fraţilor, faceţi o încercare. Dacă cineva vă ocărăşte sau vă dispreţuieşte sau smulge ce e al vostru, sau prigoneşte Biserica, rugaţi pe Domnul zicând: „Doamne, noi toţi suntem făpturile Tale. Ai milă de robii Tăi şi întoarce-i spre pocăinţă!” Şi atunci vei purta în chip simţit harul în sufletul tău. La început sileşte inima ta să iubeas­că pe vrăjmaşi, şi Domnul, văzând dorinţa ta cea bună, te va ajuta în toate, şi experienţa însăşi te va povăţui. Dar cine gândeşte rău de vrăjmaşi, acela n-are în el iubirea lui Dumnezeu şi nu-L cunoaşte pe Dumnezeu.

Dacă te vei ruga pentru vrăjmaşi, va veni la tine pacea; iar când vei iubi pe vrăjmaşi, să ştii că un mare har al lui Dumnezeu viază întru tine; nu zic că este deja un har de­săvârşit, dar e de ajuns pentru mântuire. Dacă însă îi ocărăşti pe vrăjmaşii tăi, aceasta înseamnă că un duh rău via­ză întru tine şi aduce gânduri rele în inima ta; pentru că aşa cum a spus Domnul, „din inima omului ies gândurile bune şi gândurile rele” [Mt 15,19]”.  Sfântul Siluan Athonitul


Astăzi este o zi deosebită în inima mea. Incă încerc să trăiesc starea: ,,Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui”. Acum mulți ani am găsit cartea părintelui într-o zi ploioasă de toamnă, căzută de pe raftul unui mic anticariat. De atunci o recitesc din când în când cu aceeași dezlegare a Bucuriei în suflet.
Apoi într-o altă toamnă am lăsat drumul spre alte trebi și am intrat la Antim. Era clipa după amiezii cînd se schimbau icoanele pentru sărbătoarea de a doua zi. Când am ajuns în fața Altarului, părintele Siluan mi-a luminat sufletul. Era acolo, chemare veșnică înspre Iubire.
Mintea nu ne este vrăjmaș dacă iubirea față de Dumnezeu și Minunata Impărăteasă este în sufletul tău. Mintea încearcă să înțeleagă, cutreieră, caută, scormonește… dar când în inima ta este iubire, atunci când din înălțimea ei, coboară și se odihnește în blândețea inimii, ,,coboară raiul pe pământ”. Așa deslușești frumusețea Creației, nu ceea ce ,,crezi” tu. A Creației dumnezeiești !
Mintea e făcută să colinde, iubirea este deplina ei statornicire întru Credință. Nimic nu clintește atunci Sufletul.

 „Doamne, zice atunci Siluan, învață-mă ce să fac ca sufletul meu să ajungă smerit.

Și din nou, în inima sa primește acest răspuns de la Dumnezeu: 

„Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui”.

Începând din acel moment sufletul său a înțeles că locul de bătălie împotriva răului, a răului cosmic, se găsește în inima noastră; că rădăcina ultimă a păcatului stă în mândrie - acest flagel al umanității care-i smulge pe oameni de lângă Dumnezeu și cufundă lumea în nenorociri și suferințe; mândria - această adevărată sămânță a morții care face să apese asupra întregii omeniri întunericul deznădejdii. De acum înainte Siluan își concentrează toate puterile sufletului pentru a dobândi smerenia lui Hristos: biruiește orice suferință pământească, aruncându-se într-o suferință încă și mai mare; osândindu-se la iad, ca nefiind vrednic de Dumnezeu; dar, sigur de iubirea Domnului său, stă în chip înțelept pe marginea adâncului, „și nu deznădăjduiește”. Sentimentul părăsirii și a pierderii harului sfâșie sufletul.  

…… Și în toți anii îndelungatei sale vieți ce se vor scurge mai apoi, el a dat neobosit mărturie că Dumnezeu este Iubire, Iubire nesfârșită, nepătrunsă...”

https://doxologia.ro/viata-sfantului-siluan-athonitul   

Iubire și Pace în suflet și înțelepciune în minte !

Un comentariu:

  1. Motto-ul secolului 21: „ Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui”. Cine nu știe că atunci când te rogi, mintea te duce aiurea?! Sau cei care încearcă să mediteze, nu reușesc din cauza „aducerilor A-minte” sau a diferitelor senzații care apar.
    Se vorbește acum de coerența minții și a inimii. Atenția să fie centrată în inimă, nu în vârtejul gândurilor. ȘTIINȚA validează Puterile energetice sau „de suflet” pe care le avem ( neurologii sunt primii).
    Prima treaptă începe cu IERTAREA! înțelegerea că nimeni nu ne este dușman, că noi, prin energiile interioare, suntem magnetul care atrage pe unii sau alții. Am întâlnit persoane care acceptau, înțelegeau la nivel mintal dar, când să pună în practică... li se părea nedrept să ierte, să iubească persoana care le-a „rănit”...orgoliul. și se inflamau de adrenalină și cortisol, pe ei înșiși.
    Marea majoritate citesc, studiază, vorbesc... trăiesc o secundă de revelație (nu e chiar înțelepciune) și apoi se prăbușesc. Caută mereu pe altcineva să îi susțină. DA !!! avem nevoie de susținere, din când în când. Orgoliul însă nu lasă pe mulți. Sau, pe unii, teama izvorâtă din necunoaștere, sau pentru că unii blamează etc.
    Sunt terapii energetice, deja de o sută de ani, care au „curs” pe planetă în această epocă a Vărsătorului. Știința le validează. Noi ...învățăm citate motivaționale, fără să le aplicăm constant.
    Și pierdem duhul a ceea ce vrem să trăim.
    Așa cum spunea Sf. Siluan unicului ucenic pe care l-a avut, părintel Sofronie de la Essex-Anglia, „pierderea Duhului e sfâșietoare”. Clipa de grație e o clipă și tu trebuie să te păzești de mirajul lumii materiale, care oricum e la dispoziția ta. Însă apucăturile hapsâne, dominatoare îți vor sfâșia propriul Suflet. Liniștea interioară e tulburată de nemulțumirile aducătoare de zeci de alte suferințe.
    Nemulțumirea multora că „i-a părăsit clipa” și că nu e constantă în ei, că doar de asta se roagă sau meditează, de asta se duc la biserici sau fac cursuri, terapii etc. e tot ceea ce înțeleg ei. Clipa e ta mereu, dar tu te focusezi pe altele, pe alte energii. Te lași atras în malaxorul lor. Revin-o! Caută un duhovnic sau un terapeut în care ai încredere. Nu-i „vizita” odată pe an. Duhovnicul și energiile Bisericii ( forme, sunet, culoare, cuvinte) te vor ajuta. Terapeutul te va direcționa spre propria găsire a înțelepciunii interioare de cele mai multe ori și rearanjându-ți structurile energetice. Asta ni s-a dat acum și e minunat. CREDINȚA fiecăruia îl va direcționa pe o cale sau alta. Terapiile au apărut pentru că oamenii s-au depărtat de religii din diferite motive. Dar, „cineva” își iubește Creația.
    Inima este Bucuria liniștii, păcii și înțelepciunii Omului!

    RăspundețiȘtergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text