luni, 24 iunie 2024

Oxidul Nitric - molecula vieții


 Oxidul nitric este un gaz care, deși există doar câteva secunde, are un impact major asupra funcțiilor organice, fiind capabil să influențeze atacurile de cord și să întărească funcțiile anatomice. Este un radical liber, fiecare moleculă este formată dintr-un atom de azot și un atom de oxigen.

Oxidul nitric este asemeni unei adieri de vânt care înlătură poluarea din noi, trecând rapid prin organism, însuflețindu-l.

Are rol de neurotransmițător, moleculă de semnalizare, agent vasodilatator, agent bronhodilatator, captator de radicali, metabolit uman, metabolit Escherichia coli…

Facilitează transmiterea mai rapidă a informaţiilor şi controlează problemele legate de îmbătrânire prin rolul decisiv pe care îl îndeplineşte în menţinerea sănătăţii.

Oxidul nitric (NO) nu trebuie confundat cu protoxidul de azot (N2O), un anestezic general, sau cu dioxidul de azot (NO2), care este un poluant otrăvitor al aerului. 

Mica moleculă de doi atomi este parțial responsabilă pentru capacitatea noastră de a percepe orice simțim.

Talamusul se află deasupra trunchiului cerebral (parte a sistemului nervos central). Pe măsură ce căscăm și deschidem ochii dimineața, trunchiul cerebral trimite mici pufuri de oxid nitric către talamus, care apoi îl direcționează în alte zone.  

Când  informațiile senzoriale din mediul inundă sistemul - lumina soarelui, ceasul care bipuie, claxonul mașinilor (înainte: cântatul cocoșilor) - toate acestea trebuie procesate și organizate, astfel încât creierul să poată înțelege împrejurimile, pe ce planetă te afli și să înceapă a fi pregătit pentru a îndeplini sarcini mai complexe.

Oxidul nitric are un rol foarte important în irigarea eficientă cu sânge a tuturor organelor și țesuturilor din corp. Crescând nivelul de oxid nitric, automat va crește și capacitatea circulației sanguine, iar mai mult oxigen va fi livrat la organe și țesuturi, ceea va rezulta în mai multă energie, mai puțină oboseală și o stare fizică și mentală mult îmbunătățită. 

Celulele din corpul nostru, din sânge, din vasele de sânge şi din plămâni produc această  moleculă de semnalizare, endogenă, oxid nitric, despre care oamenii de ştiinţă spun că este responsabilă cu starea de bine, de fericire, cu sănătatea vaselor de sânge, a întregului sistem cardiovascular, cu anti-îmbătrânirea, dar şi cu multe alte procese din corpul nostru a căror funcţionare optimă o asigură.

Multe dintre afecţiunile asociate cu scăderea producţiei de oxid nitric ţin de apariţia disfuncţiilor organice ca urmare a degenerării celulelor. La fel cum serotonina şi dopamina induc o stare de fericire, oxidul nitric are un efect de calmare, determinând o reacţie în lanţ la nivel celular, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează şi se dilată.

Deficienţa de oxid nitric se resimte la nivelul întregului organism ca o stare de oboseală mai ales după o perioadă stresantă sau în care organismul nu a beneficiat de odihnă,

în anul 1998, studiile despre oxidul nitric aveau să  aducă unor medici americani Premiul Nobel: Robert F. FurchgottLouis J. IgnarroFerid Murad

Creierul, memoria pe termen lung funcționează, codează informația cu ajutorul oxidului nitric.

Previne accidentele vasculare   De asemenea, după ce este eliberat în corp, oxidul nitric acţionează ca un anticoagulant prevenind accidentele vasculare cerebrale, impulsionând globulele albe să lupte cu infecţiile, echilibrând nivelurile neurotransmiţătorilor şi reducând inflamaţia celulară. Persoanele care suferă de ateroscleroză (îngroşarea arterelor şi apariţia cheagurilor de sânge) au o deficienţă de oxid nitric necesar pentru curăţarea constantă a arterelor. Conform studiilor, în jurul vârstei de 40 de ani, producţia de oxid nitric scade, iar asta afectează întregul organism.

Dacă stimulăm producţia de oxid nitric, obţinem o revitalizare a organismului, combatem procesul de îmbătrânire la nivelul de bază al sistemului circulator.

Se obţine prin alimentaţie, respiraţie corectă sau suplimente cu arginină. Mai este necesar suficient calciu, vitamina D3, dar şi K2, aceasta din urmă controlând calciul şi prevenind acumularea lui în rinichi sub formă de pietre. Sunt și suplimente recomandate de doctori. Tratamentul cu nitroglicerină crește nivelul de oxid nitric, dilatând vasele de sânge și reducând astfel durerile cardiovasculare.

Molecula a fost în atenţia multor cercetători, iar rezultatele l-au făcut pe medicul austriac Ihor Huk, şeful Departamentului de Chirurgie de la Wiener Privatklinik, doctor în medicină și om de știință apreciat, cu peste 300 de lucrări, publicate în jurnale medicale, să spună că, având un aport suficient de oxid nitric în organism, nu ne vom îmbolnăvi niciodată acest gaz fiind chiar mai important decât oxigenul”. El a mai spus că inima poate bate mai mult timp fără oxigen decât fără oxid nitric. Dacă eliminăm din inimă oxidul nitric, ea se oprește imediat.

„Cu toții beneficiem de o creștere a oxidului nitric, pe care îl putem obține din L-arginina mâncând mai multe semințe de dovleac, nuci – nuci, arahide, caju, cereale integrale precum ovăz și porumb și orez brun și carne albă de pui și curcan.

În afară de arginină mai sunt factori care au legătură cu oxidul nitric. Calciul e unul dintre ele. Pe lângă calciu, ai nevoie și de vitamina D3, care e de fapt un hormon, astăzi cu toții știm că D3 e un hormon care controlează calciul. Avem nevoie și de vitamina K2 care controlează calciul și previne acumularea lui în rinichi sub formă de pietre. Dacă aveți toți acești factori, atunci creierul, vasele de sânge, inima, sistemul imunitar vor funcționa perfect. Nu vă veți îmbolnăvi niciodată, vă garantez!”

„Avem nevoie, de asemenea și de 500 miligrame de calciu, pe zi și de 100-200 de micrograme de vitamina K2. ”Majoritatea medicilor recomandă să luați magneziu, fără să se gândească la elementele din care e construit corpul uman. Avem nevoie de 40 de ori mai puțin magneziu decât de calciu. Dacă îți iau calciul din organism, vei muri.  

Imaginați-vă că corpul nostru este un „Tesla”, iar motorul este oxid nitric. Luăm oxidul nitric de la sine înțeles, deoarece este corpul nostru, dar trebuie să-l încărcăm, să-l reumplem și să avem grijă de el. Nu putem lua oxid nitric ca supliment independent, deoarece este un gaz, dar putem regla cele patru roți pentru a ne asigura că au grijă de motor.” a mai spus prof. Ihor Huk,

Cele patru roți sunt Vitamina D3, Vitamina K2, Calciu și L-arginina + L-Citrulină.

https://drhuk.com/articles/2021/11/your-body-is-a-performance-vehicle/

Oxidul nitric stimulează sănătatea pielii, activitatea minoxidilei, esenţială în combaterea căderii părului, şi revitalizează întregul organism.

Stabilizarea NO este făcută de oxitocină, eliberată în corp când suntem fericiți, încrezători. 

Impactul mental al exercițiului este de asemenea important; activitatea fizică promovează concentrarea și este un puternic ameliorător al dispoziției.  „În controlul tensiunii arteriale, îl numim „stres de forfecare” flux de sânge în arterele noastre. Această creștere este un stimulator puternic în eliberarea de oxid nitric din celulele de pe suprafața interioară a arterelor noastre. Exercițiile fizice regulate –alergând de cel puțin 5 – 10 kilometri de trei ori pe săptămână – ajută la promovarea colesterolului bun și la scăderea colesterolului rău, precum și la susținerea mușchilor scheletici și la reglarea hormonilor” Dr. Huk.


Respirația pe nas are un rol foarte important în producția de oxid nitric în corp, care crește de șase ori atunci când respirăm pe nas.

Felul în care respirăm este important pentru formarea de oxid nitric în organism.


Conform specialiştilor, valva oxidulului nitric se află în faringele nazal, motiv pentru care meditaţia şi respiraţia nazală sunt foarte importante. Fluxul de aer care trece prin nas în timpul respiraţiei facilitează alimentarea foarte bogată cu oxid nitric şi injectarea acestuia în sistem.

 Respiraţia pe gură nu asigură o cantitate suficientă de oxid nitric în plămâni, iar stresul împiedică şi mai mult absorbţia acestui gaz vital.

Apneea împiedică în schimb absorbția oxidului nitric.

Atunci când inspirăm prin oricare din cele  trei cornete, dilatând abdomenul și cutia toracică   putem inspira CE VREM! Oxigen, prana, oxid nitric, suavitatea parfumului unei lăcrămioare, etc. Precum se știe, creierul nu face diferența între un gând clar, repetat și ceea ce numim realitate. Noi ne agățăm constant doar de o singură realitate (consensuală, desigur), nedând nici o  șansă creierelor să participle la crearea acelei realități pe care ne-o dorim.

 

Am postat pe YouTube despre Oxidul Nitric

https://www.youtube.com/watch?v=29xt-0Am41Y

 

................„Stabilizarea NO este făcută de oxitocină, eliberată în corp când suntem fericiți, încrezători. Râsul este o terapie puternică. Vrem motive EXTERIOARE să râdem?! nu neapărat. Primul hohot poate fi mai greu dar, trebuie insistat. Râsul contractă și decontractă mușchii, deci e un masaj la purtător. Da, e adevărat, când râdem respirăm pe gură. Ca terapie este extrem de puternică dar și dură. Așa că mai bine, râdem!

https://reiki-jurnalulunuimaestru.blogspot.com/2024/06/respiratia-pe-gura-orala.html

! Râsul prea zgomotos poate însemna probleme cardiace. Sau o personalitate care vrea să domine, să fie primadonă deoarece, autoaprecierea e scăzută.

Râsul, ca și căscatul e molipsitor. Fiți atenți la organele interne: care e mai posomorât? dirijați râsul (energia) acolo.

https://reiki-jurnalulunuimaestru.blogspot.com/2016/02/beneficiile-cascatului.html

Când vă potoliți, respirați, de câteva ori, pe nas. O respirație echilibrată de 3-4 sec-3-4 sec. Ideal este să ajungem la inspirație 5,5 sec. expirând tot 5,5 sec. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text