luni, 24 iunie 2024

Oxidul Nitric - molecula vieții


 Oxidul nitric este un gaz care, deși există doar câteva secunde, are un impact major asupra funcțiilor organice, fiind capabil să influențeze atacurile de cord și să întărească funcțiile anatomice. Este un radical liber, fiecare moleculă este formată dintr-un atom de azot și un atom de oxigen.

Oxidul nitric este asemeni unei adieri de vânt care înlătură poluarea din noi, trecând rapid prin organism, însuflețindu-l.

Are rol de neurotransmițător, moleculă de semnalizare, agent vasodilatator, agent bronhodilatator, captator de radicali, metabolit uman, metabolit Escherichia coli…

Facilitează transmiterea mai rapidă a informaţiilor şi controlează problemele legate de îmbătrânire prin rolul decisiv pe care îl îndeplineşte în menţinerea sănătăţii.

Oxidul nitric (NO) nu trebuie confundat cu protoxidul de azot (N2O), un anestezic general, sau cu dioxidul de azot (NO2), care este un poluant otrăvitor al aerului. 

Mica moleculă de doi atomi este parțial responsabilă pentru capacitatea noastră de a percepe orice simțim.

Talamusul se află deasupra trunchiului cerebral (parte a sistemului nervos central). Pe măsură ce căscăm și deschidem ochii dimineața, trunchiul cerebral trimite mici pufuri de oxid nitric către talamus, care apoi îl direcționează în alte zone.  

Când  informațiile senzoriale din mediul inundă sistemul - lumina soarelui, ceasul care bipuie, claxonul mașinilor (înainte: cântatul cocoșilor) - toate acestea trebuie procesate și organizate, astfel încât creierul să poată înțelege împrejurimile, pe ce planetă te afli și să înceapă a fi pregătit pentru a îndeplini sarcini mai complexe.

Oxidul nitric are un rol foarte important în irigarea eficientă cu sânge a tuturor organelor și țesuturilor din corp. Crescând nivelul de oxid nitric, automat va crește și capacitatea circulației sanguine, iar mai mult oxigen va fi livrat la organe și țesuturi, ceea va rezulta în mai multă energie, mai puțină oboseală și o stare fizică și mentală mult îmbunătățită. 

Celulele din corpul nostru, din sânge, din vasele de sânge şi din plămâni produc această  moleculă de semnalizare, endogenă, oxid nitric, despre care oamenii de ştiinţă spun că este responsabilă cu starea de bine, de fericire, cu sănătatea vaselor de sânge, a întregului sistem cardiovascular, cu anti-îmbătrânirea, dar şi cu multe alte procese din corpul nostru a căror funcţionare optimă o asigură.

Multe dintre afecţiunile asociate cu scăderea producţiei de oxid nitric ţin de apariţia disfuncţiilor organice ca urmare a degenerării celulelor. La fel cum serotonina şi dopamina induc o stare de fericire, oxidul nitric are un efect de calmare, determinând o reacţie în lanţ la nivel celular, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează şi se dilată.

Deficienţa de oxid nitric se resimte la nivelul întregului organism ca o stare de oboseală mai ales după o perioadă stresantă sau în care organismul nu a beneficiat de odihnă,

în anul 1998, studiile despre oxidul nitric aveau să  aducă unor medici americani Premiul Nobel: Robert F. FurchgottLouis J. IgnarroFerid Murad

Creierul, memoria pe termen lung funcționează, codează informația cu ajutorul oxidului nitric.

Previne accidentele vasculare   De asemenea, după ce este eliberat în corp, oxidul nitric acţionează ca un anticoagulant prevenind accidentele vasculare cerebrale, impulsionând globulele albe să lupte cu infecţiile, echilibrând nivelurile neurotransmiţătorilor şi reducând inflamaţia celulară. Persoanele care suferă de ateroscleroză (îngroşarea arterelor şi apariţia cheagurilor de sânge) au o deficienţă de oxid nitric necesar pentru curăţarea constantă a arterelor. Conform studiilor, în jurul vârstei de 40 de ani, producţia de oxid nitric scade, iar asta afectează întregul organism.

Dacă stimulăm producţia de oxid nitric, obţinem o revitalizare a organismului, combatem procesul de îmbătrânire la nivelul de bază al sistemului circulator.

Se obţine prin alimentaţie, respiraţie corectă sau suplimente cu arginină. Mai este necesar suficient calciu, vitamina D3, dar şi K2, aceasta din urmă controlând calciul şi prevenind acumularea lui în rinichi sub formă de pietre. Sunt și suplimente recomandate de doctori. Tratamentul cu nitroglicerină crește nivelul de oxid nitric, dilatând vasele de sânge și reducând astfel durerile cardiovasculare.

Molecula a fost în atenţia multor cercetători, iar rezultatele l-au făcut pe medicul austriac Ihor Huk, şeful Departamentului de Chirurgie de la Wiener Privatklinik, doctor în medicină și om de știință apreciat, cu peste 300 de lucrări, publicate în jurnale medicale, să spună că, având un aport suficient de oxid nitric în organism, nu ne vom îmbolnăvi niciodată acest gaz fiind chiar mai important decât oxigenul”. El a mai spus că inima poate bate mai mult timp fără oxigen decât fără oxid nitric. Dacă eliminăm din inimă oxidul nitric, ea se oprește imediat.

„Cu toții beneficiem de o creștere a oxidului nitric, pe care îl putem obține din L-arginina mâncând mai multe semințe de dovleac, nuci – nuci, arahide, caju, cereale integrale precum ovăz și porumb și orez brun și carne albă de pui și curcan.

În afară de arginină mai sunt factori care au legătură cu oxidul nitric. Calciul e unul dintre ele. Pe lângă calciu, ai nevoie și de vitamina D3, care e de fapt un hormon, astăzi cu toții știm că D3 e un hormon care controlează calciul. Avem nevoie și de vitamina K2 care controlează calciul și previne acumularea lui în rinichi sub formă de pietre. Dacă aveți toți acești factori, atunci creierul, vasele de sânge, inima, sistemul imunitar vor funcționa perfect. Nu vă veți îmbolnăvi niciodată, vă garantez!”

„Avem nevoie, de asemenea și de 500 miligrame de calciu, pe zi și de 100-200 de micrograme de vitamina K2. ”Majoritatea medicilor recomandă să luați magneziu, fără să se gândească la elementele din care e construit corpul uman. Avem nevoie de 40 de ori mai puțin magneziu decât de calciu. Dacă îți iau calciul din organism, vei muri.  

Imaginați-vă că corpul nostru este un „Tesla”, iar motorul este oxid nitric. Luăm oxidul nitric de la sine înțeles, deoarece este corpul nostru, dar trebuie să-l încărcăm, să-l reumplem și să avem grijă de el. Nu putem lua oxid nitric ca supliment independent, deoarece este un gaz, dar putem regla cele patru roți pentru a ne asigura că au grijă de motor.” a mai spus prof. Ihor Huk,

Cele patru roți sunt Vitamina D3, Vitamina K2, Calciu și L-arginina + L-Citrulină.

https://drhuk.com/articles/2021/11/your-body-is-a-performance-vehicle/

Oxidul nitric stimulează sănătatea pielii, activitatea minoxidilei, esenţială în combaterea căderii părului, şi revitalizează întregul organism.

Stabilizarea NO este făcută de oxitocină, eliberată în corp când suntem fericiți, încrezători. 

Impactul mental al exercițiului este de asemenea important; activitatea fizică promovează concentrarea și este un puternic ameliorător al dispoziției.  „În controlul tensiunii arteriale, îl numim „stres de forfecare” flux de sânge în arterele noastre. Această creștere este un stimulator puternic în eliberarea de oxid nitric din celulele de pe suprafața interioară a arterelor noastre. Exercițiile fizice regulate –alergând de cel puțin 5 – 10 kilometri de trei ori pe săptămână – ajută la promovarea colesterolului bun și la scăderea colesterolului rău, precum și la susținerea mușchilor scheletici și la reglarea hormonilor” Dr. Huk.


Respirația pe nas are un rol foarte important în producția de oxid nitric în corp, care crește de șase ori atunci când respirăm pe nas.

Felul în care respirăm este important pentru formarea de oxid nitric în organism.


Conform specialiştilor, valva oxidulului nitric se află în faringele nazal, motiv pentru care meditaţia şi respiraţia nazală sunt foarte importante. Fluxul de aer care trece prin nas în timpul respiraţiei facilitează alimentarea foarte bogată cu oxid nitric şi injectarea acestuia în sistem.

 Respiraţia pe gură nu asigură o cantitate suficientă de oxid nitric în plămâni, iar stresul împiedică şi mai mult absorbţia acestui gaz vital.

Apneea împiedică în schimb absorbția oxidului nitric.

Atunci când inspirăm prin oricare din cele  trei cornete, dilatând abdomenul și cutia toracică   putem inspira CE VREM! Oxigen, prana, oxid nitric, suavitatea parfumului unei lăcrămioare, etc. Precum se știe, creierul nu face diferența între un gând clar, repetat și ceea ce numim realitate. Noi ne agățăm constant doar de o singură realitate (consensuală, desigur), nedând nici o  șansă creierelor să participle la crearea acelei realități pe care ne-o dorim.

 

Am postat pe YouTube despre Oxidul Nitric

https://www.youtube.com/watch?v=29xt-0Am41Y

 

................„Stabilizarea NO este făcută de oxitocină, eliberată în corp când suntem fericiți, încrezători. Râsul este o terapie puternică. Vrem motive EXTERIOARE să râdem?! nu neapărat. Primul hohot poate fi mai greu dar, trebuie insistat. Râsul contractă și decontractă mușchii, deci e un masaj la purtător. Da, e adevărat, când râdem respirăm pe gură. Ca terapie este extrem de puternică dar și dură. Așa că mai bine, râdem!

https://reiki-jurnalulunuimaestru.blogspot.com/2024/06/respiratia-pe-gura-orala.html

! Râsul prea zgomotos poate însemna probleme cardiace. Sau o personalitate care vrea să domine, să fie primadonă deoarece, autoaprecierea e scăzută.

Râsul, ca și căscatul e molipsitor. Fiți atenți la organele interne: care e mai posomorât? dirijați râsul (energia) acolo.

https://reiki-jurnalulunuimaestru.blogspot.com/2016/02/beneficiile-cascatului.html

Când vă potoliți, respirați, de câteva ori, pe nas. O respirație echilibrată de 3-4 sec-3-4 sec. Ideal este să ajungem la inspirație 5,5 sec. expirând tot 5,5 sec. 


marți, 18 iunie 2024

Puterea Bagha

 

Despre tehnica Bagha am citit în cartea „Salturi cuantice” scrisă de Burt Goldman.

O metodă uluitor de simplă: vrei o manifestare (urgentă sau nu) a unei dorințe, situații?

Atinge  cu vârful limbii cerul gurii, palatul moale. „Această acţiune are rolul unui declanşator, are menirea să pornească ceva. Este un fitil, dar un fitil care nu este ataşat la nimic doar va fâsâi şi va arde complet. Bagha necesită intenţie. Înainte de a utiliza această tehnică, trebuie să ai în minte un rezultat. Când îţi atingi vârful limbii de cerul gurii este ca şi cum i-ai spune minţii „pregăteşte-te, că urmează să facem ceva"; acest ceva este intenţia ta”.

Vrei un loc de parcare? îţi cauţi un loc de parcare într-o piaţă aglomerată? Ok, s-ar putea să găseşti unul întâmplător,„ dar dacă foloseşti tehnica Bagha în timp ce te îndrepți spre acel loc, ai mai multe şanse să-l găseşti. Ţi se pare cumva că sună prostesc? S-ar părea că da. Pune-ţi limba pe cerul gurii, şi vei găsi locuri de parcare. Foloseşte tehnica Bagha şi spune în gând „loc bun de parcare''. Asta e tot”.  

„De câte ori doreşti să se întâmple ceva de natură imediată, foloseşte tehnica Bagha. Ca exemplu, să spunem că mergi la un restaurant şi vrei să ai un loc bun şi să faci alegerea potrivită. În timp ce eşti pe drumul către restaurant, atinge cu limba cerul gurii și spune în gând „loc bun” sau „cea mai bună alegere” sau orice cuvinte ar fi potrivite în contextul respectiv, care stabilesc intenţia. Dacă mergi undeva şi ai nevoie de un loc de parcare aproape de locul unde te vei afla, spune pe drum „loc de parcare”. Dacă această tehnică sună destul de ciudat, nu o judeca, ci foloseşte-o”.

Sau foloseşte tehnica Bagha pentru a găsi un loc bun la teatru, moll, pe plajă, în avion, sau pentru a veni maxi-taxi, metroul mai repede. Încearcă. Lasă orice logică deoparte și acceptă că „se pot întâmpla minuni!”.

Cu gura închisă, pur şj simplu atinge- ţi cerul gurii cu vârful limbii. În zona imediat din spatele dinților, alții își ating palatal moale; oricare din aceste locuri este bun. O să te convingi!

„Înainte să folosești Bagha trebuie să ai o anumită intenţie. lntenţia o face să funcţioneze. Intenţia eşte factorul instigator. Când rostești (în gând) ce vrei, acest fapt pune intenţia în mişcare.

Nu funcţionează chiar de fiecare dată, dar funcţionează destul de des pentru a o folosi”…când îți amintești. De ce spun asta?! Pentru că uităm prea repede ceea ce ne-ar fi de ajutor, ceea ce ne-ar reda, măcar, puțină încredere în noi. Se întâmplă destul de des încât să te facă să simţi că ai un pic de control asupra vieţii tale. Începi să te prețuiești ca ființă umană care poate decide. Ciudat?! Nu !!!

Căutam cartea Salturi cuantice și, evident că nu o „vedeam” în bibliotecă. Raft după raft… OK! Am s-o găsesc… și iar cu ochii printre cărți! Căutam cartea pentru a mai citi despre tehnica Bagha !!! de-abia după vre-o 15-20 minute de adrenalină, mi-a venit în minte să pun limba pe cerul gurii și să gândesc: „cartea lui …” nu râdeți, dar uitasem și numele autorului de cât tot căutam. Nu a mai contat. Subconștientul știa foarte bine despre ce e vorba. Doar am întins mâna și am luat cartea.

„Să zicem că ai început să te mânii dintr-o anumită cauză, şi nu vrei să tot torci acea mânie. Dacă intenţia ta este de a fi calm, pur şi simplu spune-ţi mental cuvintele „calm" sau „mânie, disparj" şi atinge-ţi cu limba cerul gurii”. Instantaneu caută în tine. Vei constata că mânia …a dispărut.

O explicație simplă: când minţii i-a fost dat un ordin, se eliberează energii electromagnetice fie pentru a respinge, sau pentru a atrage rezultatul.

Bagha are mii de utilizări, şi cu cât o foloseşti mai mult, cu atât vei deveni mai încrezător în obţinerea a ceea ce îţi doreşti. și mai expert în manifestări! 

Funcționează? Da! Continua s-o folosești și uimește-te de fiecare data când „se întâmplă” realizarea. Creierul se va obișnui și el cu șoșotelile tale!

                                                                          ***

De fapt este o tehnică yoga veche de mii de ani. Conceptul utilizează una dintre chakre minore, Talu sau Lalana. Iar în apropiere este chakra BINDU. Bindu este un centru adimensional. Este denumit uneori Chidghana, adică cel care își are rădăcinile în conștiința infinită.

Tehnica se numește Nabho Mudra. Este menționată în Gheranda Samhita, capitolul 3.

 Nabho Mudra este forma moale, simplă și ușoară a Khechari Mudra - o tehnică extrem de puternică, greu de realizat.

Nabho – Cuvântul sanscrit „ Nabho ” reprezintă Cerul. Cuvântul „ Nabh ” este sinonim cu „ Akash ” care înseamnă și Cer sau spațiu. Ca și la noi, cuvintele au două sensuri, cel puțin.

Mudra – Cuvântul „ Mudra ” aici reprezintă „ Mana Mudras ”, gesturi ale capului sau sigilii (gestul este făcut cu limba).

Această Mudra este cunoscută și sub denumirea de Blocare Yogică a Limbii sau „ Gestul Cerului ”.


 Atunci când limba, un mușchi puternic, atinge CERUL gurii, se restartează multe energii care sunt adormite sau folosite aiurea: când spunem neadevăruri, când bârfim, când ne plângem de una, de alta, etc. pentru că, pe lângă chakra Lalana (Talu) mai avem și chakra BINDU care produce atât nectar, cât și otravă. Glandele de nectar și otravă sunt împreună. Depinde de noi, de conștientizarea și efortul nostru, ce activăm.

Când „vorbim în gând” spunând ce vrem, activăm și chakra Vishundha responsabilă de comunicare, manifestare. Care va avea un rol tot mai important în timpurile actuale.

                                                                       ***

Atenționare: spuneți „ loc de parcare”, atingeți cu limba cerul gurii având gura închisă și…. fiți atenți la drum! O fi, n-o fi, vedeți voi!

O prietenă mi-a povestit că, după ce aproape că devenise un automatism de a-și asigura așa locul de parcare, s-a supărat că nu a mai găsit loc. Începuse și o furtună cu vijelii așa că a ajuns „murată” acasă. Expresia îi aparține. După vre-o oră, a auzit că s-a prăbușit un copac peste mașina parcată „în locul ei”. Era siderată! Nu a luat totți sfinții la rând, dar mulțumea Maicii, lui Dumnezeu cu o fervoare de care nu o prea credeam în stare.

I-am spus de BINDU: nectar sau otravă! Care depind numai de noi, de atitudinea și vorbele noastre.

Atingi CERUL gurii cu vârful limbii, spui și … îți vezi de treabă. Dacă începi să „te încordezi” vei bloca manifestarea. Dacă ești relaxat, manifestarea va avea loc. Atât!

Vă doresc împlinirea multor minuni! Provocați-le!

 

N.B. tot ceea ce este între ghilimele sunt citate din cartea Salturi cuantice scrisă de Burt Goldman.